رئیس هیئت مدیره تعاونی تولیدکنندگان کودهای کشاورزی:
سایت کشاورزی ایران : رئیس هیئت مدیره تعاونی تولیدکنندگان کودهای کشاورزی گفت: سالانه دو برابر کل یارانهای که به کود شیمیایی اختصاص داده میشود، اتلاف کود اوره وجود دارد.
سایت کشاورزی ایران به نقل از خبرگزاری فارس به جزیره کیش، بهروز امیری امروز در اجلاس بخش خصوصی تجارت کود گروه کشورهای عضو دی ۸ اظهار داشت: سالانه ۹۹۰ هزارتن کود اوره در مسائل کشاورزی هدر میرود که ارزش آن ۹ هزار و ۶۵۲ میلیارد ریال است.
وی با بیان اینکه کل مقدار یارانه دولت به کود شیمیایی در سال ۹۱ رقم ۵ هزار و ۲۵۳ میلیارد ریال بوده است، افزود: در واقع دو برابر کل یارانهای که برای یارانه کود شیمیایی پرداخت میشود، در سال اتلاف کود اوره وجود دارد.
رئیس هیئت مدیره تعاونی تولیدکنندگان کود کشاورزی افزود: بخشی از کود اوره مصرفی وارد آبهای زیرزمینی میشود و آلودگی آب و خاک را به دنبال دارد و بخشی هم به جیب قاچاقچیان سرازیر میشود.
امیری افزود: راهکار این است که جسارت کنیم و توزیع کود تکعنصری در کشور حذف شود که در صورت اجرایی شدن آن کودهای ازته غنی شده و کودهای کامل با کارکرد محتوی ریزمغذها جایگزین خواهد شد.
وی ادامه داد: ۲.۲ میلیون تن کود اوره تک عنصری سالانه در کشور توزیع میشود که باید با استفاده از سیستمهای دیگر تولید، جایگزین شود.
امیری با اشاره به مزایای کود ازته غنی شده، گفت: این کود سرعت انحلال و هرز زدایی اوره را ندارد و از اتلاف حداقل ۳۰ درصد اوره مصرفی جلوگیری میکند.
این تولیدکننده بخش خصوصی ادامه داد: کودهای ازته غنی شده فاقد استفاده در مصارف غیرکشاورزی بوده و باعث حذف رانتخواری و قاچاق اوره خواهد شد.
وی تصریح کرد: استفاده از کودهای ازته غنی شده موجب کاهش هزینهها و ایجاد صرفهجویی اقتصادی ۱۰ هزار و ۹۸۷ میلیارد ریالی خواهد شد.
امیری با اشاره به حذف زیان اقتصادی اتلاف اوره تصریح کرد: با توجه به اینکه تعیین بهای کود ازته غنی شده تابع عوامل متعدد است، اجرای این طرح صرفهجویی اقتصادی به همراه داشته و به جای مصرف ۲ هزار و ۲۰۰ میلیون کیلو اوره بصورت تک عنصری به روش توزیعی فعلی، مقدار ۱ هزار و ۲۱۰ میلیون کیلو اوره مصرف گردیده و در نتیجه مقدار ۲ هزار و ۴۲۰ میلیون کیلو کود ازته غنیشده تولید و عرضه خواهد شد.
امیری خاطرنشان کرد: اگر به هر دلیل تصمیم مسئولان این باشد که پرداخت یارانه کود ادامه یابد، اجرای این طرح ۱۰ هزار و ۱۸۷ میلیارد ریال صرفهجویی اقتصادی به همراه خواهد داشت.
وی افزود: با اصلاح سیاست توزیع کود تک عنصری و جایگزین شدن کود ازته غنی شده، اصلاح خاک افزایش کیفیت محصولات حفظ محیط زیست حذف رانت و قاچاق و صرفهجویی ۱۰ هزار و ۱۸۷ میلیارد ریال در چرخه توزیع این کود اتفاق خواهد افتاد.